
Σιάτσου (指圧) στα Ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα. Στην Ιαπωνία το Σιάτσου χρησιμοποιείται σαν μορφή πρόληψης και θεραπείας και είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Βασίζεται στις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π.Κ.Ι.) και της Ιαπωνικής Ιατρικής.
Το Σιάτσου εφαρμόζεται σε όλο το σώμα. Ο δεχόμενος είναι ξαπλωμένος σε ένα στρώμα φουτόν (Futon= στρώμα από βαμβάκι) ή σε κρεβάτι αν δεν μπορεί να ξαπλώσει στο πάτωμα ακόμα και στο κρεβάτι του, με άνετα ρούχα και ο ειδικός του Σιάτσου εφαρμόζει τεχνικές όπως δακτυλοπιέσεις στα κανάλια ενέργειας (μεσημβρινούς), πιέσεις με τις παλάμες, τους αγκώνες όταν κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερη πίεση, με τα γόνατα (σε μεγάλες περιοχές), κινητοποιήσεις στις αρθρώσεις, διατάσεις και πιέσεις στα βελονιστικά σημεία. Δεν χρησιμοποιούνται λιπαντικά μέσα.
Στα κανάλια ενέργειας (μεσημβρινούς) ρέει η ζωτική ενέργεια Qi και σκοπός του Σιάτσου είναι να κινηθεί η ενέργεια έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το σώμα από τις εντάσεις και να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να αιματώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και τα όργανα του σώματος. Για αυτό πολλές φορές θα ακούσουμε τους δεχόμενους το Σιάτσου να λένε :” Νιώθω κάτι σαν νερό να τρέχει στο σώμα μου” – ¨Νιώθω ζέστη”.
Δώστε στο σώμα και στο Πνεύμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να ησυχάσει.

Στην αρχή της συνεδρίας ο ειδικός του Σιάτσου κάνει ερωτήσεις στον “ασθενή” για το Ιατρικό ιστορικό του, βλέπει εξετάσεις και αν κρίνει σκόπιμο έχει και επικοινωνία με τον γιατρό του δεχόμενου. Σε ασθένειες που χρήζουν φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από γιατρό (επεμβάσεις, καρκίνο, ΣΚΠ κτλ) επιβάλλεται η επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό.
Η συνεδρία διαρκεί 50′-60′. Μετά την συνεδρία καλό είναι να μην γίνονται “βαριές” εργασίες και ο δεχόμενος να ξεκουράζεται, να πίνει αρκετό νερό και να αφήνει το σώμα του να αυτόϊαθεί .
Από την δική μου εμπειρία το Shiatsu βοηθά :
- Πόνοι (Οξύς, χρόνιος).
- Αϋπνία.
- Στομαχικές και εντερικές διαταραχές (Προβλήματα πέψης – Δυσκοιλιότητα – Τυμπανισμό, ΓΟΠ κ.α.)
- Άσθμα
- Αυχενικό σύνδρομο.
- Στρες, ανησυχία.
- Μυοσκελετικά προβλήματα.
- Τενοντίτιδες – Σύνδρομο Καρπιαίου σωλήνα.
- Αρθρίτιδες.
- Γυναικολογικά προβλήματα (διαταραχές στην έμμηνο ρύση, εμμηνόπαυση, αμηνόρροια κ.α.).
- Σε εγκύους (μετά από τους τρεις πρώτους μήνες εγκυμοσύνης) – πάντα με έγκριση του γιατρού.
- Μετά από σοκ ή ψυχολογικό τραύμα.
- Long Covid (Δυσκολία συγκέντρωσης, Ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου , μετατραυματικό στρες κ.α.)